CULINAIR GENOOTSCHAP HEEMSKERK

Kijk ook eens op sterrenkookboeken.nl

de havixhorst - meppel

DE HAVIXHORST CHÂTEAUHOTEL EN RESTAURANT

(Het Hotel en haar voorzieningen worden door het C.G.H. niet beoordeeld)

!! Lees na dit verslag ook zeker het verslag van ons 2e bezoek aan de Havixhorst !!

Chef Marco Gruppen kookt voor goud voor zijn gasten, maar de bediening maakt er nog geen brons van.

Van 10 tot 13 juli heeft het C.G.H.  bestuur een drie daags arrangement ( gastronomisch, 2 x 4 gangen en 1 x 5 gangen) genoten bij Havezathe de Havixhorst in De Wijk Drenthe.

Bij aankomst valt meteen het grote gouden ei op met daarop een bok.Wij hebben ons de volgende parabel laten vertellen.

Het gouden ei zijn de klanten, daar moet je zuinig op zijn, dienstbaar ook en de bok, dat is het personeel, altijd lopen de draven voor de klanten, er “boven op” zitten als het ware.

De laatste avond hebben wij kennis gemaakt met de chef kok “ Marco Gruppen “, een jonge man van 28 jaar die absoluut het vak meester is. Alle drie de avonden hebben we van zijn kookkunsten kunnen genieten. Een punt van kritiek is toch wel dat we 3 avonden dezelfde amuses kregen: Gazpacho ( een koud tomaten soepje) en een zoet cakeje met basilicum-crème met tomaat en een gedroogde olijf.Waarschijnlijk was het tomatenseizoen in volle gang in De Wijk Drenthe. Buiten dit puntje van kritiek niets dan lof voor deze jonge chef.

Ronduit slecht is het gesteld met het bedienend personeel. Op de eerste avond genoten wij van een wijnarrangement - 4 glazen, en echt 4 glazen en geen druppel meer. De deze avond in de kasteeltuin gehouden bruiloft zou volgens maître Robbert niet de aanleiding mogen zijn.

Naast dit echt veel te dure wijnarrangement werd de wijn alleen geïntroduceerd als een Rioja uit Spanje of een Chardonnay uit Chile, of een zoete wijn uit…..tsja waar kwam die ook alweer vandaan??. Een deplorabele kennis van de wijnen bij deze jonge dame. Ook de basisregels van het uitserveren ontbreken totaal bij deze zwarte brigade. Eerst dames uitserveren en over links uitserveren lijkt ons toch een vanzelfsprekendheid. 

Voorafgaand aan de tweede avond een aperitief in de tuin. Iedereen met een glaasje nootjes ( die overigens van een goede kwaliteit waren) behalve onze tafel. Dus maar naar binnen getogen en navraag gedaan. Na 5 minuten kwamen de nootjes en met als excuus dat er in het hotel geen schone lepel te vinden was voor in het glaasje ??

Daarna de tweede avond met aan tafel maître “ Robbert Morsink “ nou dat ging uiteraard goed. Een perfecte bediening deze avond. Alleen geschrokken van het “1e glaasjes arrangement” deden wij 2 flessen wijn, Chianti en een Pouilly fume.

Dan de laatste avond, daar troffen we wéér een nieuwe jongeman aan tafel bij ons aperitief, die ons vroeg of we gereserveerd hadden. Tsja zeiden wij we logeren hier al twee nachten. O, dan zal ik eens even kijken zei hij.

Op de vraag of we als aperitief een Leffe blond en een Leffe trippel konden krijgen antwoordde hij “Ik zal eens even gaan kijken want soms is dat er niet??”. Eerst kijken zouden wij zeggen en dan pas terug komen.

Overigens verliep de rest van de avond goed en werd deze afgesloten in de wijnkelder met het dessert, een leuke geste.

Als de parabel zou moeten kloppen valt er nog heel veel te verbeteren bij de Havixhorst.  Het is echt onvoorstelbaar jammer dat een chef die zo goed kookt en zijn best doet het boven in het honderd moet zien lopen. 

Hij kookt voor goud voor zijn gasten, maar de bediening maakt er nog geen brons van.

Wij raden de Havixhorst aan om de zwarte brigade zo op te leiden dat zij ook de passie voor het vak krijgen. De passie die Chef-kok Marco en maître Robbert wel hebben en uitdragen.

En Marco, serveer op de avond zelf eens een gerecht uit. Laat zien wie de kunstenaar is en neem zelf de complimenten in ontvangst.

Dat verdien je.


NOOT

Naar aanleiding van bovenstaande ervaring heeft het management van "Chateau De Havixhorst" per email gereageerd. 

Men betreurd dat de prestaties van de service medewerkenden (door omstandigheden) onder de maat waren en willen graag laten zien dat dit niet de norm is.

Het aanbod om de Havixhorst nogmaals te beoordelen hebben wij aangenomen. Binnenkort volgt een uitgebreid verslag van dit 2e bezoek op deze site.De Havixhorst is een havezathe gelegen op een landgoed in Meppel


     

Gazpacho.  (2 avonden)             AMUSES            Cakeje van Tomaat. (3 avonden)


Haring met Roggebrood.


2 Bereidingen van Albacore Tonijn met een salade van voorjaarsgroenten, crème van Avocado, zure Room en Komkommervinaigrette.


Gestoomde Heilbotfilet met Artisjokharten, Tomaat, Lamsoren, crème van Artisjok, vinaigrette van Tomaten, Kappertjes en rode Ui.
Gemarineerde rabarber met mousse van witte chocolade, panna cotta van koningskruid, tuille van pistache en roomijs van yoghurt en limoenblad.

    

Rondom De Havixhorst bevindt zich een zeer fraai aangelegde beeldentuin met 20ste eeuwse figuratieve kunst van een aantal vooraanstaande Nederlandse kunstenaars.


Diverse bereidingen van Tomaat 


Tartaar van Drents Weiderund met crème van Basilicum, gemarineerde Beukenzwammen, Radijs en Basilicum vinaigrette.


Gebakken Kabeljauwrugfilet met mousseline van jonge Aardappels, gemarineerde Venkel, Sinaasappel, gedroogde Olijven en schuimige jus van Citroengras.


Gekonfijt Buikspek van biologisch Landvarken met kort geroosterde Gamba’s, diverse bereidingen van Bospeen en een jus van Balsamico.


Geroosterde Runderlende van Drents Weiderund met crème van geroosterde Ui, bitterbal van Aardappel, gemarineerde zoete witte Ui en jus van rode Wijn.


     

Rondom De Havixhorst, binnen de slotgracht, liggen de schitterende, in barokstijl aangelegde, tuinen met de diverse terrassen.


Krokante Polenta met gemarineerde Bieten, Akkerpaddenstoelen,kleine Artisjokken, compote van Aubergine, en schuimige jus van Paddenstoelen


Geroosterde handgedoken Coquilles met Lardo van Wolvarken uit Zuidwolde,crème van Bloemkool, groene Asperges, Macadamia noten en Beurre noisette.Geroosterde rug en langzaam gegaarde nek van Hollands Graslam, met Asperges uit Zuidwolde, gekonfijte Aardappel,compote van Aubergine, Akkerpaddenstoelen en jus van gerookte Knoflook

     

Wijnkelder van Havixhorst

Diverse bereidingen van pure Chocolade en Arbequina olijfolie


De keuken, het domein van Chef  Marco Gruppen

Het gouden ei zijn de klanten, daar moet je zuinig op zijn, dienstbaar ook en de bok, dat is het personeel,

altijd lopen de draven voor de klanten, er “boven op” zitten als het ware.

Recensie de Havixhorst