CULINAIR GENOOTSCHAP HOLLAND

bilderberg - kasteel vaalsbroek - vaals

KASTEEL VAALSBROEK

Vaals 31 augustus 2015

Kasteel Vaalsbroek is een U-vormig herenhuis waarvan de tweelaagse middenvleugel met souterrain voorzien is van een dubbele bordestrap naar de 1e verdieping en een schilddak met in het midden een klein klokkentorentje. Deze middenvleugel wordt geflankeerd door de twee lagere, haaks hierop staande zijvleugels. De drie vleugels omsluiten een voorplein afgesloten met een hekwerk in hardstenen pijlers.

Het bestaande kasteel werd vanaf 1761 in opdracht van Johann Arnold von Clermont door Joseph Moretti verbouwd tot een voor die tijd modern en aantrekkelijk lustslot in classicistische stijl met prachtvolle interieurs. Hij maakte van het landgoed zijn buitenverblijf, naast zijn huis in het dorp zelf.

Rondom het kasteel werd een park aangelegd in landschapsstijl. In 1788 werd op een heuvel in het park een mausoleum voor de familie Von Clermont toegevoegd, voorzien van een tentdak en een fronton in Lodewijk XVI-stijl. Ook de tuin, met vele originele ornamenten, en het mausoleum werden ontworpen door Moretti.

Bij het kasteel ligt verder een kasteelboerderij, waarin een watermolen is opgenomen, de Vaalsbroekermolen. De molen wordt bediend door water uit een naastgelegen molenvijver, die op zijn beurt wordt gevoed door de Zieversbeek, met bronnen op het landgoed.
Tegenwoordig maakt het kasteel en het landgoed deel uit van de hotelketen Bilderberg.


Sinds juni 2015 is Robert Levels, de chef van Kasteel Vaalsbroek. De laatste 3 jaar werkte hij als chef-kok bij sterrenrestaurant Beluga**  in Maastricht en dat is te proeven.


Wij gingen deze avond voor het 3-gangen menu vanavond. Wij wilde dit uitbreiden met nog een tweetal tussen gerechten maar dat bleek niet mogelijk. Jammer.

Bijna alles hier in het hotel en restaurant is helemaal top. Het enige waar nog aan moet worden gewerkt is de bediening. Zo kort geleden nog gegeten bij Robert 's collega Tonny Berentsen van Restaurant De Kromme Dissel, daar gaat de bediening echt zo veel beter.

Maar over het eten alleen maar complimenten het was perfect.

Helaas was Chef Robert deze avond niet aanwezig dus konden wij onze ervaring niet met hem delen.

Maar:

De volgende morgen kregen wij een email van de Tour & Leisure Sales Manager Wout Sikkenga waarin hij ons bedankte voor de feedback en ons uitnodigde voor een gesprek tijdens een rondleiding door het oude kasteel en de tuinen. Uit dit gesprek bleek dat met de komst van Robert Levels, pas kort geleden, men het niveau flink wil gaan opkrikken, maar zoiets heeft tijd nodig.

Wij komen in ieder geval nog eens terug om te kijken hoe Robert en zijn brigade het doet.

--------------------------

Het kasteel met haar tuin en boomgaard zijn werkelijk schitterend en heel bijzonder is het mausoleum wat ook gelegen is in de tuin van het kasteel. Een bezoek raden wij u zeker aan.

--------------------------

De lijfspreuk van de kasteelheer Johann Arnold von Clermont

"Spero Invidiam"  (ik hoop en verwacht benijd te worden) wordt terecht op het kasteel in ere gehouden.

En geldt dan ook helemaal voor Wout Sikkenga en zijn collega's, want hoe jaloers zijn wij dat zij wel op zo'n schitterende locatie mogen werken.

De passie waarmee Wout Sikkenga over het kasteel en haar vroegere bewoners sprak was buitengewoon. Het Bilderberg instituut kan in zijn of haar handen knijpen met zulke medewerkers, TOP.

Onderaan deze pagina wat genomen foto’s van het kasteel en de kasteeltuin.

---------------------------

De tweede avond hebben wij de bistro bezocht om zo alle eetgelegenheden te hebben geprobeerd.

Deze bistro is een gezellige warme bar waar gastvrouw "Emmelie" het je helemaal naar je zin maakt. Hier kan je dus een soepje, saté en andere kleine gerechten nemen of gewoon een lekker biertje.

Dit is een plek waar je wel eens te lang kan blijven zitten.


KASTEEL VAALSBROEK


Restaurant:  In de Oude Watermolen


Restaurant


Amuse - Appel / Wortel en stukjes pompoen


Knapperige salade met een brandade van Limburgse Beekforel en gemarineerde roze Garnalen.


Het befaamde Bleu Blanc rund in 2 bereidingen / gegrild en een stoof met Courgettes en Tomaatjes en Aardappeltjes uit de oven.


Het befaamde Bleu Blanc rund in 2 bereidingen / gegrild en een stoof met Courgettes en Tomaatjes en Aardappeltjes uit de oven.


Regionale Kazen met Limburgse stroop


Bar / Bistro in de kasteelboerderij, met watermolen en terras aan de mooie kasteelvijver


----------------------------

  KASTEEL FOTO'S  

De boom van Wout

De boomgaardhet mausoleum