CULINAIR GENOOTSCHAP HOLLAND

Diner ervaring bij restaurant kasteel kerckebosch

Kasteel Kerckebosch

Non Sans Cause is het C.G.H. afgereisd naar het kasteel 't Kerckebosch in Zeist. Dit fraaie kasteel werd, nog geen eens zo lang geleden, in 1904 gebouwd. Jonker Lintelo de Geer (ja,ja de voorvader van onze welbekende Ursel) gaf opdracht om op het landgoed een buitenhuis "’t Kerckebosch" te bouwen. Deze jonkheer bezat een flinke collectie antieke gebruiksvoorwerpen en ornamenten, vaak vrijgekomen bij sloop van kerken en kloosters en kastelen in de directe omgeving. Ze werden bij de bouw van het kasteel gebruikt waardoor er diverse bouwstijlen zijn terug te vinden. Zo voor de hoofdingang werd gebruik gemaakt van een renaissance poortje, met erboven een zandstenen balk, met daarop "Anno 1620", de schouw met open haard in de salon komt uit een 18e-eeuws Amsterdams grachtenhuis en in de lobby zijn twee oude deuren met smeedijzeren klopper gebruikt uit de Dom van Utrecht.

Het kasteel heeft een vierkante toren met kantelen en een tentdak, maar daarnaast ook veel kerkelijke en gotische onderdelen. Op de stenen driehoek boven de ingang bevindt zich een beeldje van David met het afgehakte hoofd van Goliath in zijn linker hand. Verder werden er fraaie oude glas-in-lood ramen met religieuze afbeeldingen aangebracht, windwijzers, daknokversieringen en smeedijzeren lantaarns en op het nabij staande koetshuis een gevelsteen met de evangelist Marcus erop. Boven de ingang bevindt zich ook nog het wapen van de familie De Geer. De achtergrond bestaat uit ruiten ('geren') met eronder de spreuk Non Sans Cause (Niet zonder oorzaak).

Maar de mooiste tekst en wat de lijfspreuk van het C.G.H. bestuur had kunnen zijn, staat op het grootste glas-in-lood raam.

‘Het maakt niet uit hoe lang maar goed men geleefd heeft’.

Het Kasteel – dat vroeger onderdeel was van de Bilderberg Groep, is nu in handen van Sloothaak en Van Triest en zij opende op 11 april 2015 opnieuw de deuren. Ingmar Sloothaak is eigenaar van OpenYourHotel Management en managing partner bij Concept Hotel Group.Daarvoor is Ingmar werkzaam geweest bij diverse (top)hotels in Amsterdam.Hij draagt de zorg voor het algemeen management en de sales van deze kasteel-horecaonderneming.Hans van Triest is de chef-kok en verantwoordelijk voor het culinaire gebeuren binnen het geheel. Hans stond al in veel zaken succesvol in de keuken, restaurant De Hoefslag, De Bokkedoorns, Fifteen van Jamie Oliver en bij Herman den Blijker.Ook op Curaçao is Hans als chef-kok bekend hij sleepte namelijk daar de titel Carribean Chef of the Year binnen. Ingmar en Hans willen dat 't Kerckebosch staat voor een toegankelijke, comfortabele en culinaire belevenis waarbij iedere gast zich "thuis" moet voelen.

Dit alles ter uwer informatie, maar wij komen uitsluitend voor de culinaire beleving van het kasteel.

................................................................................................................................................

Op 20 januari 2017 was het zover.

Na een gedegen voorbereiding op de avond (lees: even rusten in een van de hotelkamers), zijn wij om afgezakt naar het restaurant alwaar wij werden opgewacht door Gastvrouw Charissa Hendrixks. Ja inderdaad de fromagère (kaas-gek) van diverse restaurants waaronder De Kromme Dissel * in Heelsum. Charissa, tegenwoordig gastvrouw bij het kasteel, is er een die voor 200% voldoet aan de eisen die je mag verwachten van een kasteel-gastvrouwe. Een aangeboren gedrag voor gastvrijheid, passie voor wijnen en eten, een scherp oog voor detail en een welgemeende heerlijke glimlach als make-up.

Het restaurant kan op een avond als deze ca. 45 couverts kwijt. De keuken staat onder het toezicht van patron/eigenaar Hans van Triest. Chef Menno van der Pol en Vincent van Keulen (sous) staan daar achter de kachel zich in het zweet te werken en Devin is verantwoordelijk voor de voorgerechten en Hielke voor de desserts.
Om 19.30 betraden wij het restaurant voor een 6-gangen diner. Wat direct opviel was de in onze ogen te matige verlichting en de rumoerigheid. Wat wil je ook met 21 gasten op ca. 30m2.

Als aperitief werd een mooie strakke prosecco aangeboden door Charissa. Terwijl wij genoten van deze prosecco zagen wij voor het eerst Hans van Triest die gedurende de hele avond een actieve rol speelde in het uit serveren van de gerechten en met de uitleg van de gerechten. Een mooi voorbeeld van gastvrijheidschap zoals wij dat eerder beschreven in ons artikel “kok kom uit de kast”.  Als eerste werden er 3 mooie amuses geserveerd waarbij de variatie met rode biet uitblonk qua kleur, geur en smaak. De Indonesische roots van Hans vonden we terug in het eerste gerecht, heel bijzonder (ook volgens Ron Blaauw). Net als het eerste gerecht was dit een opmaat naar dezelfde kwaliteit voor de 5 gerechten die daarna volgden. Wat zeker ook niet vergeten mag worden waren de uitstekende wijnen die met ruime hand werden geschonken. Voor het dessert werden wij uitgenodigd in de keuken waar wij onze opmerkingen hebben besproken met Hans en Chef Menno van der Pol. Eigenlijk werden al onze negatieve punten direct de prullenmand ingeveegd. Er gaat een grote verbouwing plaats vinden. De keuken en de zaal worden ingrijpend verbouwd waardoor en meer licht en meer ruimte zal komen. Het terug komen naar het kasteel in de herfst is dus onvermijdelijk. 

Wat wij niet begrijpen is, waarom dit restaurant nog niet bezocht is door Michelin. Een hoge waardering of zelfs een ster zou geheel op zijn plaats zijn. 

Het culinair genootschap Heemskerk.eu heeft inmiddels veel kennis en expertise in huis om tot een gedegen beoordeling en weging van de culinaire kwaliteit te komen. Zie pagina Culinaire Analyse door het C.G.H. Op basis van deze uitgangspunten komen wij tot een geobjectiveerde kwaliteitsweging. 

Zandstra & Lander

Foto's zijn van een mindere kwaliteit door de matige verlichting in de zaal. Ook de kleuren zijn daardoor iets anders dan in werkelijkheid.


De zaal

     Amuse - Rilette van Kabeljauw en Kerrie met Kokos en Sereh schuim.

      Amuse - Rauw gemarineerde Makreel met Soja gel en Passievrucht. ( hapje in ramboetan)

 Amuse -  Makaron van Biet, BBQ biet, Berkshire Spek krokant en ingelegde Citroen.


Henne Eitje- kentjoer 


Coquille- Aardpeer- Druif- Noordzee Krab- Aloë Vera & “Telor Asin”


BBQ Langoustine- Buikspek- Boontjes- Kaffir Limoen- Kummel jus.


 Griet- Kaviaar- Aardappel- Pommes souffle- Crème Fraîche schuim.


Kwartel- Eendenlever- Nashi Peer- witte Kool- Appel- Pitjes & Zaadjes.


MRIJ Rund- Zwezerik- Cannelloni Epoisse- gebraiseerde Bloemkool- Hazelnoot- Knoflook.


Verveine- Yoghurt


Earl Grey- Bergamot & Banaan- Kumquat- witte Chocolade.


Earl Grey- Bergamot & Banaan- Kumquat- witte Chocolade.


Het schitterende Kasteel Kerckebosch


De bijzonder fraaie glas in lood ramen
Binnen in het kasteel Bar


Uitzicht


naar boven