merlet - schoorl

MERLET

Zaterdag 30 januari 2010 was het zover.
De voorzitter van het ons zo geliefde culinair genootschap Heemskerk werd samen met zijn echtgenote ontvangen bij Merlet.
Nadat we de verkeerde entree te pakken hadden (de brasserie) werden we snel naar een mooi tafeltje in het restaurant gebracht.
Binnen enkele ogenblikken stond onze gastheer Woudt Stroo bij ons aan tafel om ons te wijzen op het gastronomisch menu.
Nadat de gangen doorgenomen waren was er geen twijfel mogelijk.
Daarvoor gaan dus!
De amuse, een mousse van tom yam, was een mooie. Zeker in combinatie met de mooie riesling uit Baden die Sietze van Zanten ons aanprees.
Voor alle overige wijnen gold trouwens dat hij in staat is om op een betrokken en bevlogen wijze de gasten aan de hand mee te nemen door en langs de wijngaarden.
Soms lijkt het net alsof 'ie er zelf geweest is. Na de amuse op naar de eerste gang.
Een canelloni van kreeft. Een mooie combinatie met het buikspek en de gekonfijte kreeft.
Wat dan toch wel weer heel leuk is aan dit gerecht waren de minuscule kruimeltjes van gedroogde Zaanse mosterd.
U weet wel, die mosterd waar de zaadjes nog in zitten.
Een heerlijk gerecht met een mooi palet aan smaken.
Voordat we naar de snoekbaars overgingen, ja ja die van de u allen bekende Hein Dil, over gingen verscheen
Martin van Bourgonje bij ons aan tafel.
Want ja, daar zat toch wel de voorzitter van het Culinair Genootschap Heemskerk ha ha.
Martin blijkt trouwens een trouw bezoeker van onze site.
U zult begrijpen dat op de snoekbaars met paling en de flan van witlof en gebakken witlof niets aan te merken viel.
Een prachtig mooi stukje stevige vis, een product wat als het ware om de hoek opgegroeid is en waarvoor je
niet naar Zuid Oost Azië hoeft uit te wijken.
Halverwege dit mooie gerecht kwam Martin met het inkijk exemplaar van zijn boek Merlet een tien sterrenrestaurant aan.
Waarvan de opbrengst volledig naar een goed doel gaat.
Een prachtig boek met verhalen, foto´s en een aantal recepten. Ik zou het willen typeren als het andere kook, lees en kijkboek.
Tussen het hierbij geschonken tweede glas Lady Bird White verscheen aan onze tafel een jonge dame om het water bij te vullen.
Toen de voorzitter tegen haar sprak dat het menu tot dan toe een groot feest was antwoordde zij:
meneer het is ook een feest om hier te mogen werken.
Eten in een restaurant is de optelsom van betrokkenheid, motivatie en ambitie.
Dat is trouwens wat je bij Merlet in de volle omvang terug vindt.
Op naar de tamme duif waar bij opviel de aardappelwafel met crème van lever en de heerlijke mooi ingekookte wat plakkerige jus van tijm.
Daarbij dronken we een mooie Italiaanse wijn.
Tja, en dan verscheen daar bij ons aan tafel Marjolein Tilstra. Met voor haar buik een kaaswagen waarachter zij bijna in het niet verdween.
Het moet gezegd Marjolein heeft wel verstand van kazen en duidelijk meer in haar mars.
Ik denk dat Martin haar die ruimte wel zal geven.
Het bordje voor de voorzitter met Hollandse kazen deed het erg goed, net zo als het glas Aureo.
Minder succesvol was de daarbij geschonken appelcider uit Normandië die helemaal wegviel.
Hoewel het verhaal van Sietze daarachter wel begrijpelijk is in combinatie met de smaken van de kazen en de zwaar zoete Aureo.
Tot slot het dessert.
Een proeverij van verschillende chocolades.
Daarbij dronken wij een Rivesaltes Ambre, een heerlijke combinatie. Tot slot wilden wij de keukenbrigade graag bedanken.
We deden dat natuurlijk achter het fornuis waar we Frank van Enter troffen.
De baas op dat moment. Het blijft toch een prestatie om voor zoveel gasten, want het was volle bak, in een relaxt tempo een heerlijke avond te beleven.

Merlet is een aanrader, zo dichtbij, eigenlijk om de hoek van het Culinair Genootschap Heemskerk.eu.

Mario

Amuse:  mousse van Tomyam, Tartaar van Kalfs Pastrami en en krokante Aardappel.  Kalf met cremé van Specerijen en krokante Aardappel,

Canneloni van Kreeft en gerookte Pastinaak, Baambrugs Buikspek, kruim van Zaanse Mosterd, gekonfijte Kreeft en winter Postelein.

Snoekbaars gelardeerd met gerookte Paling, flan van Witlof,  Coulis van Krulpeterselie en Wintertruffel.

Tamme Duif, Bitterbal van de Bout, Aardappelwafel met cremé van de Lever, Ratte Aardappel, romige Schorseneren, Mais mousseline, Rode biet,jus van Tijm en gelei van Appel.

Marjolein Tilstra aan de Kaaswagen  met een selectie van Franse en Hollandse Kazen.
Dessert van Citrus & Chocolade Compote van bloed Sinaasappel, witte Chocolade Bonbon van Speculaas, bittere Sinaasappel en Bladgoud
Terrine van Ogly en Safraan, pure Chocolade Roomijs

Gastheer Woudt Stroo - Sous-Chef Frank van Enter - Mario (C.G.H.)