Kijk ook eens op sterrenkookboeken.nl

.

EXCURSIE ZEELAND     8 en 9 november 2014

Het Culinair Genootschap Heemskerk heeft op het schitterende mooie weekend 8 en 9 november
een onvergetelijke, gezellige, heerlijke en ook nog leerzame 2- dagen in Zeeland mogen beleven.
Ondanks het zeer geringe aantal deelnemers was het zeer geslaagd.

Hier onder het ongekuisde verslag Wemeldinge van onze o zo geliefde deelneemster Ellen.

8 november arriveren Ron en ik rond 13.30 uur in hotel Wemeldinge van Esther Bloemenkamp.
Ab en Marion, Mario en Riek, Aad, Astrid en kleindochter Yentel zijn er al.
 Eerst een kopje koffie en de spullen naar de kamer endan op naar Yerseke.
In Yerseke ontmoeten we een medewerkster "Jolanda Smal" van de plaatselijke VVV , een héél gezellige dame, die heel veel van de lokale oester en mosselen-teelt en vangst weet.
We belanden daarbij op het mosselschip van haar vader en broer, waarbij we het hele schip mochten bekijken, zodat we een goed beeld kregen van hoe die mosselvissers leven.
Als je hoort dat zo'n schip maar 3 bemaningsleden heeft en alleen maar mannen, dan is het een openbaring hoe schoon het is bovendeks en binnen in het schip . Piekfijn.
Voor we naar binnen mochten, moesten dan ook wel de schoenen uit.
Daarna een bezoek aan de Oesterputten.
Ook daar krijgen  we een heel goed beeld over hoe de langeweg afgelegd wordt, voordat je de Oester kunt openen en “opslurpen”.
We sluiten  ons bezoek aan Yerseke af met een Oesterproeverij ,
waarbij we 2 verschillende Oesters proeven!! 1 x de platte Zeeuwse en 2 stuks Creuse. Héérlijk!!
 In hotel Wemeldinge staat rond 19.00 uur de tafel gedekt met een overweldigend “Fruits de mer”!!
Echt een overdaad aan Kreeft, Krab, Mosselen, Oesters, Alikruiken en nog een aantal andere schelpdiertjes.
Daarbij natuurlijk diverse soortjes brood en sausjes. Allemaal heerlijk!!
En na nog even gezellig nagezeten te hebben, zoeken we onze kamers op.
Zondagochtend om 8 uur weer iedereen present bij het uitgebreide ontbijt.
Er staat  weer van alles klaar, zodat we goed gevuld om 9.30 uur klaar staan  om met de gids op pad te gaan.
  George Koenders (onze gids van Natuurpark Oosterschelde) neemt  ons mee naar de Oosterschelde,
waar we Oesters, Mosselen en Alikruiken kunnen rapen.
Hij laat ons zien, dat je ook Zeesterren en allerlei andere beestjes onder de stenen kan  vinden!!
Onwijs interessant en nadat we al onze gevonden zeevruchten verzameld hebben , worden ze eerst gespoeld
en daarna door George in de buitenlucht op een gastoestelletje gekookt en natuurlijk door ons genuttigd!!
Bij de Alikruiken wordt , naar oud Zeeuws gebruik, krentenbrood geserveerd en alles weggespoeld met een glaasje Prosecco.

Wat weer een mooie ervaring !!
Met een kopje koffie in het hotel sluiten we dit geweldige weekend af.

Hulde aan de organisatie!!
Wel heel jammer dat er zo weinig deelnemers meegingen…..jullie hebben echt iets heel moois gemist.

Ellen Zuyderduin
  ...................................................

FOTO'S

HOTEL WEMELDINGE

Yerseke

Op pad met Jolanda de VVV gids

Yerseke haven mosselboten

verslag schrijfster Ellen

Op het mosselschip

Oesterputten

Oosterschelde

Mosselproeverij

1 x de platte Zeeuwse en 2 stuks Creuse
Voor het eerst

Hotel Wemeldinge

Fruits de Mer

Bestuur C.G.H.

Uiteraard wijn van de lokale wijnboer

Resultaat op einde avond

Mario met de gids George - op de achtergrond Esther eigenaresse van hotel Wemeldinge

Op weg naar de Oosterschelde

Ook nu in november nog duikers in de Oosterschelde

Rapen van Mosselen, Oesters, Alikruiken, Kokkels

Slachtoffer van een wilde Oester

Sorteren van de raapvangst

Gewonde voorzitter behandelen

Wassen van de vangst

Verdriet ????

De gekookte Mosselen

Alikruiken

Alikruiken met krentenbrood

Openen van de Oester

Bestuur met George Koenders, de geweldige gids.