Kijk ook eens op sterrenkookboeken.nl

1e C.G.H. WORKSHOP "HEEMSKERKSE CHOCOLADE"

Bij Wim Koelman Heemskerk

Donderdag 24 september 2015 was het zover.

De eerste workshop chocolade voor het C.G.H. bij banketbakker Wim Koelman.

CHOCOLADE & VROUWEN

Vrouwen zijn verzot op chocolade vandaar dat al de 9 deelnemers aan deze workshop allemaal vrouwen waren.

Uit onderzoek blijkt dat 65 procent van de vrouwen zich niet kan inhouden als er chocolade in huis is.

Maar hebben vrouwen dan meer behoefte aan chocolade dan mannen?
Nee, het komt er simpelweg op neer dat dit voedingsmiddel suiker en vet bevat, ingrediënten die in de hersenen serotonine vrijmaken.
En dat is nou een stof die juist bij de vrouw een positieve werking heeft op het humeur en een gevoel van welbehagen bevordert (en nog veel meer waar we nu niet verder op in gaan :-).

Vrouwen genieten echt van chocolade.

Bovenstaande geeft dus aan waarom vrouwen meer van chocolade houden dan mannen.
Het is dus ook zo dat vrouwen veel meer chocolade eten dan mannen.
Mannen gaan liever voor de hartige hap.
Vrouwen richten zich vaak specifiek op chocola en genieten dan ook van elk hapje.
Dat zie dan ook duidelijk aan de manier van het eten, het peuzelen, van bonbons.

Volgens de etymologie is een " peuzeltje " dan ook een meisje dat niet afkeurig is van jongens. Dat dit door het eten van chocolade komt is zeer waarschijnlijk. Het C.G.H zou het C.G.H. niet zijn om dit nu eens nader te gaan onderzoeken.

Het bestuur heeft besloten om na deze workshop een diepgaand onderzoek te starten.

De Workshop bij B.B.B. Koelman

De avond begon om 19.30 met koffie/thee en uiteraard bonbons. Daarna een leuke uitleg over chocolade. Waar komt het nou vandaan, hoeveel soorten zijn er en nog veel meer info over dat bruine spul. Toen naar het koude gedeelte van de bakkerij waar uiteraard eerst de handen gewassen werden en de schorten aan werden gedaan. Het thema van elke workshop is seizoen gebonden. Met Moederdag en Valentijnsdag de harten, met kerst de ballen en nu in deze periode het thema "de herfst ".

De bedoeling was het maken van een mooi herfst-tuintje met paddenstoelen. Maar aan het eind van de avond bleek dat sommige tuintjes een herftstorm niet hadden overleefd.

Na het handen wassen gingen de dames onder leiding van bakker Sjon en zijn hulp Brian aan de slag met het maken van een kruidentruffel. Chocolade met boter welke op smaak gebracht moest worden met verschillende specerijen en kaneel-esprit (likeur).

Na een hoop garde geklop en geproef, want geproefd werd er veelvuldig, kregen de dames spuitzak-les. Dit bleek voor vele toch wel een opgave. De meest vreemdsoortige uitstulpingen werden er op het papier gespoten. Soms kwam de chocola zelfs uit de achterzijde van de spuitzak eruit. Daarna werden de Truffels in de koeling gezet om later te worden gerold in amandelschaafsel.

Toen de ondergrond van het herfststuk. Cornflakes met chocolade, met de hand in een bak en dan maar mengen zodat alles een beetje ging lijken op een bladergrondje. Dit mengsel in de vormpjes aandrukken en in de koeling. Daarna het rollen van de "pillen” van pistage marsepein (de stammetjes voor de paddenstoelen) en het fabriceren van de flikken (paddenstoelen dakjes) in het rood of wit met natuurlijk stippels.

Met een speciale machine werd de canache (vulling) van bosvruchten gemaakt voor de bosvruchten bonbon.

Na een korte pauze werden de herftstukjes samen gesteld en de truffels gerold in de amandelschaafsel.

Enkel de bosvruchten bonbon afmaken lukte niet omdat de canache nog niet de juiste stijfheid had gekregen. Sjon zou dit de volgende dag even afmaken. Deze bonbon is te zien onderaan. Je kan zien dat die door een prof is afgemaakt. Sjon bedankt.

Het was een hele gezellige avond waar iedereen het naar zijn heeft zin gehad en ook nog iets heeft geleerd over chocolade.

Het C.G.H. kijkt uit naar een volgende workshop met Sjon en natuurlijk ook Brian.

Ontvangst met koffie/thee en bonbons - daarna de uitleg "Wat is Chocolade

Sjon Koelman en Brian

Handen wassen

Kloppen - proeven - kloppen - proeven - kloppen - proeven - proeven - proeven - proeven

SpuitzaklesHet spuiten van de TruffelsAllemaal dezelfde afmeting ????????????????????????????????????????????????????

Die bodem

Pillen draaien

Paddenstoelendakjes

De Canache